Freestyle = Xceed

Az Abbott világcég márkaegyesítés miatt az Optium termékcsalád helyett hamarosan teljesen áttér a FreeStyle Optium elnevezésre. Magyarországon áttérünk az új Freestyle márkanevű termékek bevezetésére, bővebb információk itt a Freestyle termékekről itt.

Orvosszakértőnk

 
 Orvosszakértőnk:
Dr. Fövényi József
diabetesonline.hu

Xceed vércukorszintmérő


Vércukormérés, vércukorszint mérés

 

Vércukormérés, vércukorszint mérés

 

Az anyagcserének a cukorbeteg által végzett vércukormérés képezte az egyik alapját a diabétesz kezelésében, különösen az utóbbi másfél-két évtizedben forradalmi változásokainak köszönhetően. A vércukorszint értékének a cukorbeteg általi meghatározásával lehetőség nyílik legalább két dologra: egyrészt a gondozó orvos folyamatosan nyomon követheti a diabéteszes egyén anyagcserehelyzetét és így mód nyílik az esetenként szükségessé váló korrekcióra, azaz az étrend, a fizikai aktivitás, a vércukorcsökkentő tabletták, ill. az inzulin adagjainak módosítására, ambuláns körülmények között is. Másrészt maga a cukorbeteg is azáltal, hogy elvileg bármikor meghatározhatja vércukorértékét vércukorszint méréssel, részben kellő önbizalomra tehet szert, részben lehetősége nyílik saját anyagcserehelyzetének lehető legpontosabb megítélésére és ennek nyomán az esetenkénti önkorrekcióra is.


Vércukorszint mérés esetén fontos szempont, hogy a megfelelő technikával, rendszeresen ellenőrzött vércukormérő készülékkel és a szavatossági időn belül használt vércukormérő tesztcsíkkal mért értékeket a beteg kezelési naplóban rögzítse és így azok áttekintését mind maga, mind a gondozó orvosa számára folyamatosan biztosítsa.

A vércukormérés során kapott eredmények értékelésénél szem előtt kell tartani, hogy egyszer-egyszer bármilyen (nagyon magas vagy nagyon alacsony) érték előfordulhat anélkül, hogy ebből komoly következtetést le kellene vonni. Nem cukorbetegek esetében is ingadozhat a vércukor: étkezések előtt akár 4-6 mmol/l között, étkezéseket követően pedig 5-9 mmol/l között. Cukorbetegeknél az ingadozások mértéke sokkal nagyobb lehet. Éppen ezért a rendszeres vércukormérés eredményeiből csak akkor szabad következtetéseket levonni, ha azok egy-egy napszakra, egy-egy étkezés előtt vagy után jellemzően kimutathatók, az egy-egy időpontban végzett mérések több mint 70%-ában reprodukálhatók.

1. A vércukormérés célszerű módjai az inzulin nélkül – csak vércukorcsökkentő tablettával kezelt – cukorbetegek esetében
Vagy naponta vagy kétnaponta 1-1 vércukorszint mérés javasolt az ún. lépcsőzetes módszerrel eltolt időpontban.

 

Azaz pl.:

 

Nap
Reggeli előtt
Reggeli után Ebéd előtt
Ebéd után
Vacsora előtt Vacsora után Lefekvés előtt Éjjel 2-3 óra
1.
 5,4
             
2.  
8,2 
           
3.    
 4,6
         
4.      
 9,1
       
5.        
     
6.                
7.
 5,8
       
 8,6
   

 

 

Vagy:

 

Nap
Reggeli előtt
Reggeli után Ebéd előtt
Ebéd után
Vacsora előtt Vacsora után Lefekvés előtt Éjjel 2-3 óra
1.
 5,4
             
2.  
 
           
3.  
8,2 
 
         
4.      
 
       
5.    
 4,6
 
 
     
6.                
7.
 
   
 9,1
 
 
   
8.                 
9.         
     
10.                 
11.           
 8,6
   

 

Fontos tudni:

Diétával és tablettával kezelt cukorbetegeknél viszonylag a legkisebbek a vércukoringadozások, ezért szükségtelen a napi egynél gyakoribb vércukorszint mérés. Nem tartjuk helyesnek ún. napi profilmérés végzését sem, azaz egyelten nap 5-6 vércukormérés, ezt követően pedig 1-2 héten át semmi. A napi profil vércukormérés kapcsán a beteg automatikusan jobban odafigyel az étkezésre és a gyógyszer helyes bevételére és ez meghamísítja a képet. A lépcsőzetes – naponta - másnaponta egyszer – végzett vércukorszint mérések nagyon jól tükrözik a vércukor alakulás napszakos dinamikáját és mind a beteget, mind a gondozó orvosát jól eligazítják a teendőket illetően.


Azt, hogy egy napon belül a különböző időpontokban mért vércukorértékek valójában mit jelentenek és ezek tükrében milyen következtetésekre lehet jutni, azt az alábbi 1. táblázatban találhatják meg. Vércukorszint méréssel kapcsolatos anyagaink folytatódnak, klikkeljen a főmenü vonatkozó részére.


 

 

OEP támogatás

Az Abbott vércukormérő készülékei és tesztcsíkjai árváltozás miatt jelenleg nincsenek támogatva.

Olcsó cukormérő akció!

Cukorszintmérő csak:

3000 Ft + ÁFA


Árak itt!

Cukorbetegeknek

Alacsony vércukorszintExtendbar szeletek