Freestyle = Xceed

Az Abbott világcég márkaegyesítés miatt az Optium termékcsalád helyett hamarosan teljesen áttér a FreeStyle Optium elnevezésre. Magyarországon áttérünk az új Freestyle márkanevű termékek bevezetésére, bővebb információk itt a Freestyle termékekről itt.

Orvosszakértőnk

 
 Orvosszakértőnk:
Dr. Fövényi József
diabetesonline.hu

Xceed vércukorszintmérő


Vércukorszint mérő használat: intenzív inzulinkezelés

 

Vércukorszint mérő használat: intenzív inzulinkezelés

 

4. A vércukorszintmérő használatának célszerű módjai intenzív inzulinkezelést – azaz napi háromszori gyorshatású vagy ultra gyorshatású analóg inzulin mellett naponta egyszer vagy kétszer adott NPH inzulin, vagy naponta egyszer vagy kétszer adott analóg detemir, ill. naponta egyszer adott analóg glargin inzulin – alkalmazó cukorbetegek esetében.

Az általában javasolt vércukormérési mód:

Naponta minimum 3-4 vércukormérés – reggeli és lefekvés előtt minden nap – és kétnaponta-harmadnaponta valamely étkezést követően is. Azaz pl.
 
Nap
Reggeli előtt
Reggeli után Ebéd előtt
Ebéd után
Vacsora előtt Vacsora után Lefekvés előtt Éjjel 2-3 óra
1.
4,7
 7,9
 
 
 6,1
 
 6,4 
 
2.
 5,8
 
 5,2
10,7 
 
 
 7,2
 
3.
 8,1
 
 
 
 6,5
 
 7,5
 
4.
 5,1
 
 
 
 7
 9,3
 7,4
 
5.
 4,6
 8,1
 7,3
 
5,6
 
 6,7
5,2 
6.
 6,1
 
 4,8
 7,9
 
 
 6,6
 

 


A napközi vércukor alakulásával kapcsolatban is meg kell jegyezni, hogy étkezések előtt túl magas lehet a vércukor akkor is, ha az előző étkezést követően 2 ½-3 óra múlva lép fel észrevétlenül hipoglikémia, mely a Somogyi-hatás alapján vált ki vércukoremelkedést, melynek gyanúja esetén célszerű nem csupán evés után 60 perccel, hanem 2-3 óra múlva is mérni a vércukrot.


Az vércukormérés során mért vércukrok értékelésére vonatkozóan ld. az alábbi 5. táblázatot.

  

5. táblázat
A vércukorszint mérő használatának szempontjai intenzív inzulinkezelést – azaz napi háromszori gyorshatású vagy ultra gyorshatású analóg inzulin mellett naponta egyszer vagy kétszer adott NPH inzulin, vagy naponta egyszer vagy kétszer adott analóg detemir, ill. naponta egyszer adott analóg glargin inzulin – alkalmazó cukorbetegek esetében

 


A reggeli előtti vércukorszint mérő használat:

 

Ha az éhomra mért vércukor
Értékelés 
Teendő 
több, mint 30%-a
4 mmol/l alatt van
Túl volt adagolva a lefekvés előtti bázisinzulin vagy túl alacsony (6 mmol/l alatti) vércukorral feküdt le és nem fogyasztott utóvacsorát. 
Az éjjeli bázisinzulin adagjának – a diabetológus gondozó orvossal történt megbeszélés értelmében – történő csökkentése, ill. az utóvacsora beiktatása.
több mint 70%-a
4-7 mmol/l között van
Ideális 
 0
több, mint 30%-a
7-10 mmol/l között van
Elégtelen a lefekvés előtt adott bázis inzulin adagja.
A lefekvés előtt adott bázisinzulin adagjának – a diabetológus gondozó orvossal történt megbeszélés értelmében – történő emelése, ill. az utóvacsora szénhidrát tartalmának csökkentése, az utóvacsora elhagyása.
több, mint 30%-a
10 mmol/l felett van
 
Vagy teljességgel elégtelen a lefekvés előtti inzulin adagja, vagy az inzulin túladagolása mellett éjjel hipoglikémia lépett fel és ez eredményezte a magas reggeli vércukrot.
Többször ismételt vércukorszint mérő használat és éjjel 2-3 között. Ha 5 mmol/l alatti értéket mérnek, az inzulin adag csökkentése kívánatos. Ha 10 mmol/l körüli vagy ennél magasabb a vércukor – a diabetológus gondozó orvossal együttműködve – váltás NPH-ról detemir vagy glargin inzulinra (a reggeli NPH bázisinzulinok egyidejű elhagyása mellett).
                                          

 
 
Tehát mindig szem előtt tartandó, hogy a reggeli vércukor az éjjeli bázis inzulin adagolás elégtelen voltán kívül akkor is magas lehet, ha:

                 • Éjjel 4 mmol/l alá – azaz hipoglikémia közeli vagy hipoglikémiás értékre – csökken a vércukor szintje, mert ez a Somogyi hatás értelmében gyakran kifejezett vércukoremelkedést eredményez,

                • Éjjel 5-7 mmol/l közötti a legalacsonyabb vércukorszint, reggelre mégis megemelkedik, ami az 1-es típusú diabéteszesek legalább kétharmadánál fennálló hajnali jelenségre vezethető vissza.

Mindkét esetben a probléma legjobb megoldását az analóg detemir vagy glargin inzulin lefekvés előtti alkalmazása jelenti. Ha ez sem segít, szóba jöhet az átállás inzulinpumpa kezelésre.

Az ebéd és vacsora előtti vércukorszint mérő használatnál:
 
 

Ha az ebéd ill. vacsora előtt mért vércukor
Értékelés 
Teendő 
több, mint 30%-a
4 mmol/l alatt van
Túl volt adagolva a reggeli detemir vagy NPH bázisinzulin vagy kimaradt a tízórai, ill. az uzsonna.
A reggeli bázisinzulin ill. a déli gyorshatású adagjának – a diabetológus gondozó orvossal történt megbeszélés értelmében – történő csökkentése, ill. tízórai, vagy uzsonna beiktatása.
több mint 70%-a
4-7 mmol/l között van
Ideális 
 0
több, mint 30%-a
7-10 mmol/l között van
A reggeli bázisinzulin adagja elégtelen volt, vagy túl kevés volt a reggeli gyorshatású inzulin vagy túl sok szénhidrátot fogyasztott tízóraira, ill. uzsonnára.
A reggeli bázisinzulin adagjának – a diabetológus gondozó orvossal történt megbeszélés értelmében történő – emelése, ill. a tízórai/uzsonna szénhidrát tartalmának csökkentése, vagy a kisétkezések elhagyása.
több, mint 30%-a
10 mmol/l felett van
 
Az reggeli bázisinzulin ill. a reggelire/ebédre adott gyorshatású inzulin hatásának elégtelen volta.
A diabetológus gondozó orvossal együttműködve a reggeli bázisinzulin adagjának emelése, ill. az étkezések utáni vércukormérés eredménye alapján az étkezések előtt adott gyorshatású/ultra gyorshatású inzulinok adagjának emelése.
                                          

 

A reggeli, ebéd és vacsora utáni vércukorszint mérő használatnál:

 

 

 

Ha az étkezések után mért vércukor
Értékelés 
Teendő 
több, mint 30%-a
6 mmol/l alatt van
Túl magas a gyorshatású/ultra gyorshatású inzulin adagja, vagy túl kevés az étkezés szénhidráttartalma.
A gyorshatású/ultra gyorshatású inzulin adagjának 1-2 E-gel történő csökkentése, vagy a megfelelő étkezés szénhidrát tartalmának növelése.
több mint 70%-a
6-9 mmol/l között van
Ideális 
 0
több, mint 30%-a
9-11 mmol/l között van
Túl alacsony a gyorshatású/ultra gyorshatású inzulin adagja, vagy túl sok az étkezés szénhidráttartalma.
A gyorshatású/ultra gyorshatású inzulin adagjának 1-2 E-gel történő emelése, vagy a megfelelő étkezés szénhidrát tartalmának csökkentése.
több, mint 30%-a
11 mmol/l felett van
 
Nagyfokban elégtelen a gyorshatású/ultra gyorshatású inzulin adagja.
A gyorshatású/ultra gyorshatású inzulin adagjának – a diabetológus gondozó orvossal történt megbeszélés értelmében történő – korrekciója, esetenként az inzulin beadás és az étkezés időpontjai közötti időtartam növelése ill. áttérés gyorshatású inzulinról ultra gyorshatású inzulin alkalmazására.
                                          

 
Lefekvés előtti vércukorszint mérő használatnál:
 
 

Ha az étkezések után mért vércukor
Értékelés 
Teendő 
több, mint 30%-a
6 mmol/l alatt van
Túl volt adagolva a vacsora előtti gyorshatású inzulin vagy túl alacsony volt a vacsora szénhidráttartalma.
A vacsora előtti gyorshatású inzulin adagjának csökkentése, ill. a vacsora szénhidrát tartalmának emelése. Ilyenkor utóvacsora beiktatására feltétlenül szükség van.
több mint 70%-a
6-8 mmol/l között van
Ideális 
Egyéni tapasztalatok alapján kismennyiségű utóvacsora fogyasztható.
több, mint 30%-a
8-10 mmol/l között van
Túl kevés volt a vacsora előtti gyorshatású inzulin vagy túl magas volt a vacsora szénhidráttartalma.
A gyorshatású inzulin adagemelése. Ilyen értékek mellett az utóvacsora fogyasztása mellőzhető.
több, mint 30%-a
10 mmol/l felett van
 
Túl kevés volt a vacsora előtti gyorshatású inzulin vagy túl magas volt a vacsora szénhidráttartalma.
A diabetológus gondozó orvossal együttműködve szükséges összhangba hozni az esti inzulinadagot, az inzulin adás és az étkezés időpontját és a vacsora szénhidrát tartalmát.
                                          

 
A saját anyagcserehelyzetét nem csupán követni, hanem kiértékelni is képes cukorbeteg a diabétesz szenvedő alanyából anyagcseréje urává válhat. Ezáltal nem csupán mindennapjai lesznek könnyebbek, de jó esély nyílik arra is, hogy életkilátásai megközelítsék, esetenként elérjék nem diabéteszes társaikét. Ennek pedig elengedhetetlen feltétele a rendszeres vércukorszint mérő használat, melynek szempontjait és módozatait illetően e kis brossúra kíván útmutatást nyújtani mindenki számára.
 
Írta:

dr. Fövényi József
Orvosszakértő
 

OEP támogatás

Az Abbott vércukormérő készülékei és tesztcsíkjai árváltozás miatt jelenleg nincsenek támogatva.

Olcsó cukormérő akció!

Cukorszintmérő csak:

3000 Ft + ÁFA


Árak itt!

Cukorbetegeknek

Alacsony vércukorszintExtendbar szeletek