Freestyle = Xceed

Az Abbott világcég márkaegyesítés miatt az Optium termékcsalád helyett hamarosan teljesen áttér a FreeStyle Optium elnevezésre. Magyarországon áttérünk az új Freestyle márkanevű termékek bevezetésére, bővebb információk itt a Freestyle termékekről itt.

Orvosszakértőnk

 
 Orvosszakértőnk:
Dr. Fövényi József
diabetesonline.hu

Xceed vércukorszintmérő


Hipoglikémia kezelése
 
Hogyan kezelhető a hipoglikémia?
 
A hipoglikémiát az alacsony vércukorszint okozza, és a kezelés a vércukorszint megemeléséből áll.
Enyhe hipoglikémia esetén a vércukorszint gyors megnöveléséhez és a tünetek orvoslásához elegendő  lehet valamilyen gyorsan ható szénhidrát, például egy pohár narancslé vagy néhány glükóztabletta.  Ezt követheti egy salátás szendvics vagy egy banán, ami hosszabb távon állítja helyre a normális vércukorszintet.
 
Ha észleli a jeleket, ideje cselekedni!

• Ellenőrizze a vércukorszintjét, és orvosolja a problémát.
• A hipoglikémia nem múlik el magától! 
Mit tegyek, ha nem tudom ellenőrizni a vércukorszintem?

Ha nem tudja ellenőrizni a vércukorszintjét, és olyan tüneteket észlel, amelyek hipoglikémiára utalnak, feltételezze, hogy arról van szó, és kezelje ennek megfelelően. Ilyen helyzetekre tartson készenlétben valamilyen cukorforrást – például egy doboz narancslevet.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mi tehetek még a hipoglikémia megelőzése és kezelése érdekében?
 

Általában célszerű, ha magánál hord egy kártyát vagy karkötőt, amely felhívja a figyelmet arra, hogy Ön cukorbeteg. Így ha hipoglikémiás esemény merül fel, az emberek tudni fognak róla, és ennek megfelelően fognak cselekedni (egyébként a hypo tünetei összetéveszthetők az ittasságéval).
 
Az is célszerű, ha a barátai, családja és munkatársai is tudnak cukorbetegségéről, mivel így nagyobb valószínűséggel tudnak segíteni abban, hogy egy hypo eseményt felismerjen és kezelni tudjon.
 
Ha úgy találja, hogy gyakoriak a hipoglikémiás események, beszéljen róla a diabéteszes ápolójával.
 
Az is hasznos lehet, ha ezt a tájékoztatót családjának és barátainak is átadja.
 
 
 
 
 
 
Legjobb, ha összetett szénhidrát-forrást, például egy müzliszeletet is tart magánál, ami tartósabban megemeli a vércukorszintet.
 
 
 
Súlyos hypo kezelése

Ha a súlyos hipoglikémiás esemény lép fel, tegyen a szája szélére tömény, cukros zselét (például GlucoGelt, vagy ha az nincs, mézet és lekvárt is használhat), majd dörzsölgesse vele az ajkát kívülről - nem feltétlenül kell lenyelni. Ha ön nem képes az ajka dörzsölgetésére, megteheti valaki más is.
 
Ha eszméletét veszti hipoglikémia miatt, az vészhelyzetnek minősül, és glucagon injekció beadását igényli. Ha nincs erre képzett személy a közelben, valakivel hívassa ki a mentőszolgálatot.
 
Mi történik, ha elmaradnak a figyelmeztető jelek?

- „fel nem ismert hipoglikémia”
Vannak, akiknél nem jelentkeznek figyelmeztető jelek, ha a vércukorszintjük alacsony. Ez azoknál szokott előfordulni, akik már több mint 15 éve cukorbetegek. Ha nem észlel figyelmeztető jeleket, kénytelen lesz még jobban megszervezni vércukorszintjének ellenőrzéseit.
 
A „fel nem ismert hipoglikémia” számos okból fakadhat, és ha komoly problémává válik, orvosa vagy ápolója esetleg segíthet a tényleges ok felderítésében.
 
 
 
 
Ismerje fel a jeleket!
Tudja, hogy mit kell tenni!

• A hipoglikémia annyit jelent, hogy a vércukorszintje túlzottan leesik.
• Tanulja meg a tüneteket (például reszketés, verejtékezés), és amint észleli azokat, ellenőrizze a vércukorszintjét.
• Ha hipoglikémia esemény merül fel, egyen vagy igyon valamilyen cukros táplálékot.
• Ne feledje: a hipoglikémia nem múlik el magától, ezért törődjön vele!
 

 

OEP támogatás

Az Abbott vércukormérő készülékei és tesztcsíkjai árváltozás miatt jelenleg nincsenek támogatva.

Olcsó cukormérő akció!

Cukorszintmérő csak:

3000 Ft + ÁFA


Árak itt!

Cukorbetegeknek

Alacsony vércukorszintExtendbar szeletek