Freestyle = Xceed

Az Abbott világcég márkaegyesítés miatt az Optium termékcsalád helyett hamarosan teljesen áttér a FreeStyle Optium elnevezésre. Magyarországon áttérünk az új Freestyle márkanevű termékek bevezetésére, bővebb információk itt a Freestyle termékekről itt.

Orvosszakértőnk

 
 Orvosszakértőnk:
Dr. Fövényi József
diabetesonline.hu

Xceed vércukorszintmérő


Terhességi cukorbetegség: diabétesz és a ketonok

 

 

A diabéteszes ketoacidózis – egy jelentős kockázat az inzulinhasználók számára
 

A megfelelő vércukorszint fenntartása létfontosságú ahhoz, hogy diabéteszes komplikációk egész sorát megelőzhessük.

A diabéteszes ketoacidózis (DKA) egyike azoknak a súlyosabb kockázatoknak, amelyekkel inzulinhasználók találkozhatnak.

•    A DKA halálos kimenetelű lehet.
•    Az anyagi vonzata is jelentős, mivel a kezeléséhez sürgősségi ellátásra van szükség.

Minden inzulinhasználó betegnél fennáll a DKA kockázata, különösen amikor megbetegszenek. A kockázat csökkentésében kulcsfontosságú lépés a ketonszint emelkedésének elég korai észrevétele ahhoz, hogy időben intézkedni lehessen. Ha a ketonszintet ellenőrzik, azzal felügyelhető a DKA kialakulásának kockázata. A ketózis a ketosavak túlzott mértékű felhalmozódása, ami egyébként normális reakció az éhségre. A cukorbetegeknél azonban a ketózis könnyen súlyossá válhat, és DKA kialakulásához vezethet.

 

Amikor a ketonszint megemelkedik

 

Ha nem elegendő a glükóz a véráramban, a test a zsírtartalékot használja fel energiaforrásként. Az energia felszabadításához a zsírt először ketonokra kell lebontani.

•    A nagyon alacsony ketonszint nem káros – diétázás vagy hosszas edzés után léphet fel, amikor akár a nem cukorbetegek is kimeríthetik glikogén-készleteiket.
•    A cukorbetegeknél normális esetben az inzulin kontrollálja a vér ketonszintjét.

Cukorbetegeknél a ketonszint és a vércukorszint emelkedése egyszerre megy végbe. Ha nem kontrollálják inzulinnal e szinteket, mindkettő addig emelkedhet, amíg már veszélyes tartományba érnek.

•    A magas ketonszinttől a vér savassá válik.
•    Az 1,5 mmol/l feletti ketonszint a vérben azt jelzi, hogy a betegnél fennáll a DKA veszélye.
•    3,0 mmol/l felett sürgősségi orvosi beavatkozásra lehet szükség.


 

Gyermek- vagy serdülőkorban

 

 

A DKA gyermekeknél nagyon gyorsan kialakulhat. Sajnos a tüneteket nem feltétlenül lehet azonnal észrevenni, mivel hasonlók az egyszerű gyermekbetegségek, például a felkavarodott gyomor tüneteihez. Később a kamaszkorban lazulhat a vércukorellenőrzés rendszeressége, ami szintén a DKA fokozott kockázatát vonja maga után.Kihagyott inzulinadag

 

Előfordulhat, hogy az inzulinadagot véletlenül hagyják ki, de az is, hogy akarattal. Például a serdülőkorú lányok néha fogyási stratégiájuk részeként hagyják ki vagy csökkentik inzulinadagjukat.

 

 


 

 

A ketonszint vizelet és vér tesztelésével egyaránt mérhető. A vizelet ketonszintje csupán közvetett és körülbelüli becslést ad a vér ketonszintjére. Néhány órányi késéssel mutatja a vér ketonszintjét, és előfordulhat, hogy már csak a ketózis kialakulása után jelez komoly emelkedést a ketonszintben.

•    A betegek a vérük ketonszintjét vércukorszintjükhöz hasonlóan tudják mérni az Optium  Xceed™ segítségével.
•    Az Optium Xceed™ rendszer kétfajta tesztcsíkkal használható:
       - a kék tesztcsík a vércukorszintet méri,
       - a lila tesztcsík a vér ketonszintjét méri,


„Rendelkezésre állnak azok a vér ketonszintjének ellenőrzésére szolgáló módszerek, amelyek a legfontosabb ketontest, a ß-hidroxi vajsav mennyiségét határozzák meg, és a ketoacidózis diagnosztizálása és felügyelete szempontjából előnyösebbek, mint a vizelet ketonellenőrzése”.
Amerikai Diabétesz Szövetség - 2004

 

 

 

Veszélyeztetett betegek beazonosításaAz 1. típusú cukorbetegeken első látásra gyakran észlelhetők a DKA jelei. Inzulinkezelés mellett valószínűbb a megemelkedett ketonszint, amikor az inzulindózis nem elegendő az igényeikhez.

Ez több okból is megtörténhet:

Betegség, fertőzés vagy hányás esetén

A betegség fokozza a test anyagcsereigényét, miközben a betegnek lehet, hogy igen rossz az étvágya.
Sok cukorbeteg hiszi azt, hogy csökkentenie kellene az inzulinadagját, ha keveset eszik. Ennek éppen az ellenkezője igaz – az inzulinadagot növelni kell ilyenkor.

 

Időskorban párhuzamos betegségekkel


Az időskorúak különösen veszélyeztettek, mivel gyakran van más betegségük és rossz étvágyuk. Néha egyedül élnek és rendszertelenül étkeznek, ami súlyosbítja a problémát.

Terhességi cukorbetegség


A terhesség alatti hormonális változások és a magzat fejlődésével járó fokozott anyagcsere egyaránt növeli a DKA és a terhességi cukorbetegség kockázatát. A DKA magas aránya terhes nőknél összefüggésbe hozható mind a magzat elhalálozásával, mind pedig az alacsonyabb szellemi képességű gyermekekkel. A terhességi cukorbetegség esetén a vér ketonszint mérése kiemelkedő fontosságú. Terhességi cukorbetegség esetén ajánlott az Optium Xceed vércukormérő és ketonmérő használata.

Bővebben: terhességi cukorbetegség

Inzulinpumpát használók


Az inzulinpumpát használóknál magasabb a kockázat, mint azoknál, akik saját maguknak fecskendezik be az inzulint, mivel az előbbieknél nincs hiányt pótló, hosszú hatásidejű inzulin olyan esetekre, ha a pumpa elromlik.

 

OEP támogatás

Az Abbott vércukormérő készülékei és tesztcsíkjai árváltozás miatt jelenleg nincsenek támogatva.

Olcsó cukormérő akció!

Cukorszintmérő csak:

3000 Ft + ÁFA


Árak itt!

Cukorbetegeknek

Alacsony vércukorszintExtendbar szeletek